Static Content

Lesson 30 - Revelation’s Glorious Climax

God’s plans for us are more amazing than we can possibly imagine. His ultimate goal for this planet in rebellion is beyond our comprehension. His dream for us is far beyond our wildest imagination. Whatever you imagine heaven to be like, it is more magnificent, more beautiful, more glorious.

In this lesson we will discover the destiny of the redeemed in the earth made new. In 2 Peter 3:13 we read, “We, according to His promise, look for new heavens and a new earth in which righteousness dwells” (NKJV).* Jesus said, “The meek . . . shall inherit the earth” (Matthew 5:5, NKJV).

When the earth came forth from the hand of the Creator it was beautiful beyond description. God will eventually destroy sin and sinners and restore earth to its Edenic splendor.

In His Word God has given us a preview of the glories of the new earth as an appetizer to create within us the desire to be there, but He has not answered every question we might have on the subject. We do well to remember Paul’s words: “Eye has not seen, nor ear heard, nor have entered into the heart of man the things which God has prepared for those who love Him” (1 Corinthians 2:9, NKJV).

Although we cannot understand everything about heaven, we can find answers to some of our most fundamental questions directly from the Bible.

1. Whose control will all earthly kingdoms pass into? Revelation 11:15

Answer: The kingdoms of this world are become the kingdoms of our Lord, and of His Christ.

2. What title does the Bible give Jesus-the ruler of this new heaven and earth? Revelation 17:14

Answer: Lord of lords, and kings and kings.

3. When Jesus reigns as the king of Planet Earth, where will His capital city, New Jerusalem, be located? Where will the seat of His government be? Revelation 21:2, 3

Answer: He will dwell with them; is with men.

4. How does the Bible describe this city? Revelation 21:16-21

a. The city is laid out as a square that measured: Answer: 1,200 furlongs

b. The wall measured: Answer: 144 cubits

c. The foundations of the wall were: Answer: garnished with all manner of precious stones

d. The twelve gates were: Answer: 12 pearls

e. The street of the city was: Answer: pure gold, as it were transparent glass

A furlong is about one eighth of a mile. The city is about 1,400 miles, or 345 miles on each side. A cubit is approximately 18 inches. This would make the walls of the New Jerusalem approximately 210 feet high. This fantastic city, the capital of the universe, will descend on earth. The redeemed planet, once fallen in sin, will become the master control center of the entire universe.

5. Since the New Jerusalem is a real city, upon a real planet, will the redeemed have real, immortal bodies? Philippians 3:21; 1 Corinthians 15:51-54

Answer: This mortal must put on immortality; unto his glorious body.

The word "mortal" means subject to disease, decay, and death. The word "immortal" means not subject to death. It means imperishable or eternal. Just as Jesus received a glorious, immortal body at His resurrection, we too will receive a glorious, immortal body when Jesus comes again. Just as Jesus was recognized by His voice, His unique mannerisms, and physical features, so we will recognize our loved ones in heaven.

6. Will these glorious new bodies be subject to sickness, pain, or death? Revelation 21:4; Isaiah 35:5, 6

Answer: No more death, nor crying, neither shall there be any more pain.

7. Will we ever experience sorrow again? Revelation 21:4, 5

Answer: No more death, neither sorrow.

8. What practical activities will the redeemed pursue in the new earth? Isaiah 65:21, 22

Answer: Build houses, and inhabit them; plant vineyard, and eat the fruit of them.

9. How does the Bible describe our closeness to Jesus in eternity? Revelation 14:4; Revelation 21:2

Answer: They which follow the Lamb wherever He goes.

Jesus is the "King of kings." As He travels throughout His vast heavenly kingdom the redeemed will travel with Him as exhibits of His love and grace. As we follow Him now, we are preparing to follow Him throughout all eternity.

10. Will we actually see God in the new earth? Revelation 22:3, 4

Answer: They shall see His face.

11. How does the Bible describe the rich fellowship with the redeemed of all ages we shall enjoy in heaven? Matthew 8:11

Answer: Many shall come from the east and west, and shall sit down with Abraham, and Isaac, and Jacob, in the kingdom of heaven.

Revelation's Glorious Climax
One of life's great joys is fellowship-the relationship we share with friends and those we love. The ability to share freely and openly with the people closest to us provides some of our happiest moments. Heaven's friendships will be the richest we have ever experienced. Everyone worth knowing will be there. We will have the opportunity to fellowship with Bible greats such as Abraham, Isaac, Jacob, Moses, Daniel, Peter, and Paul. Through the ceaseless ages of eternity we will experience friendship on a level we never imagined possible. We will feel love, concern, understanding, and acceptance in heaven's caring community
.

12. How open will our fellowship with Jesus be throughout eternity? Revelation 21:3, 7; Revelation 22:3, 4

Answer: I will be his God, and he shall be my son; They shall see his face.

The deepest fellowship in eternity will be our fellowship with Christ. He shall be "our God." We shall be His "sons and daughters." The curse of sin will be gone. The barrier that separated us for millenniums will be torn down. The chains will be severed. Sin will be destroyed. We shall "see His face" and rejoice in His love forever.

13. Will the redeemed continue to worship and praise God throughout all eternity? Isaiah 66:22, 23

Answer: From one Sabbath to another, shall all flesh come to worship before me.

The Sabbath is a marvelous symbol of praise and thanksgiving to the God who created us. Each Sabbath the entire universe will meet in a grand celebration of praise. The redeemed of all ages, the saved from every nation, will worship together each Sabbath.

14. What are the citizenship requirements for this new world? Mark 16:16; Revelation 22:14

Answer: He who believes and is baptized will be saved. Blessed are those who do His commandments, that they might have the right to the tree of life, and may enter through the gates into the city.

Human words can never picture what God has prepared for those who love and obey Him. The wonders of the new world defy imagination. The main thought we must concern ourselves with is: Will I be there? God has made provision for you to be there. You have a personal invitation from Christ Himself. Will you surrender your life to Him and allow Him to fit you for heaven?

* Texts credited to NKJV are from the New King James Version. Copyright ©1979, 1980, 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

RSS Feed Widget