Static Content

Lesson 20 - Growing as a Christian

The more we know Jesus, the more we long to be like Him. As we understand Jesus’ kindness, His tender compassion, His gracious forgiveness, and His steadfast loyalty to the Father’s will, our own hearts are drawn to the one we most admire. The Christian life involves both coming to Jesus and growing in Jesus. It involves forgiveness and restoration. Jesus longs to forgive our sins, removing the guilt and condemnation of the past. His acceptance, forgiveness, and love help us to grow in Him. He desires to rebuild our lives. In this lesson we will learn God’s way of making us whole again.

1. What promise does God give to His people? Ezekiel 11:19, 20; Hebrews 8:10

Answer: I will give them one heart...put a heart of flesh; I will put my laws in their minds

God promises to do something for us that we cannot do for ourselves. He says, I will give you a heart of flesh. God promises to work miracles inside of us.

2. How can our faith increase? Romans 10:17; 2 Peter 1:3, 4

Answer: By the word of God

3. Why are some people not benefited when they study the Bible? Hebrews 4:2

Answer: Not being mixed with faith

To receive benefit from reading the Bible, it must be personally applied by faith. Place yourself in every story. Believe that God will accomplish miraculous changes in your life as you read His Word.

4. What is the essence of eternal life? John 17:3

Answer: That they may know You, the only true God, and Jesus Christ

5. When we know Jesus, what is the longing of our hearts? Matthew 26:39; John 8:29

Answer: Not as I will, but as You will; do those things that please Him

We long to do His will. Faith is not believing that God will do whatever we want; it is seeking what the Father wants, as Jesus in Gethsemane.

6. What hinders our growth in Christ and a close relationship with Him? Isaiah 59:1, 2; Psalm 66:18

Answer: Our iniquities Regard iniquity

Known sin is an obstacle in a full relationship with Jesus. When we continually turn our backs on Him, we cannot fully see His face.

7. Who is the originator of all our temptations? John 8:44

Answer: The devil; he is a liar and the father of it

8. What assurance does Jesus give us when we face temptation? 1 Corinthians 10:13

Answer: Not allow you to be tempted beyond what you are able

9. Since Jesus met all the temptations of Satan on our behalf, what does He invite us to do? Hebrews 4:14-16

Answer: Come boldly to the throne of grace, that we may obtain mercy and find grace to help in time of need

10. Why can we have confidence that we will grow in Christ? 1 John 5:14, 15

Answer: He promises - If we ask anything according to His will, He hears us

Our Lord promises to provide us with the power for Christian living. We can have absolute confidence that when we ask for His power and His Spirit to do His will, He will gladly give us what we long for (Luke 11:13).

11. Where do we find strength for Christian living? Mark 1:35; Matthew 7:7; Jeremiah 29:13

Answer: Solitary place to pray; Ask...seek Me and you will find Me

We discover strength for Christian living by seeking God in prayer. Prayer opens our hearts to God to receive His strength.

12. What reassurance does Jesus give each of us? Philippians 4:19

Answer: My God shall supply all your need according to His riches in glory by Christ Jesus

13. When we feel we are too weak or the struggle is too great, what encouraging promise is ours? Philippians 4:13

Answer: I can do all things through Christ who strengthens me

14. What will God's love accomplish in us before Jesus comes? 1 John 3:1-3

Answer: We shall be like Him...purifies himself, just as He is pure

15. Who does Jesus declare Himself to be? Hebrews 12:1, 2

Answer: The author and finisher of our faith

Jesus declares that He is the author and finisher of our faith. What a promise. We may stumble, but He will never let us go. We may falter, but He will remain steadfast. As we continue trusting, believing, praying, and fellowshipping with God in His Word, we will continue to grow in Christ. As we share His love with others and witness to our family and friends, our own faith will increase.

* Texts credited to NKJV are from the New King James Version. Copyright ©1979, 1980, 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

RSS Feed Widget