Static Content

Lesson 10 - A Date With Destiny: The Judgment

We have discovered an amazing truth. We are living in judgment hour. The Bible refers to the judgment more than 1,000 times. In 1844 God’s prophetic time clock struck the hour. Revelation’s angelic messenger announced, “The hour of [God’s] judgment has come” (Revelation 14:7, NKJV).* In the judgment, Christ is revealed as fully just and loving in His handling of the sin problem. Each case is decided for life or death. The entire universe recognizes that God has done everything possible to save every single person.

In the judgment God’s heart of infinite love asks, “Is there anything more I could have done?” There is nothing more. Love has done all it could. The entire universe sings with one accord, “Worthy is the Lamb who was slain to receive power and riches and wisdom and strength and honor and glory and blessing!” (Revelation 5:12, NKJV).

God’s matchless love is revealed in the judgment. All of heaven pauses to consider the choices each individual has made in the light of God’s incredible desire to save them. Today’s lesson unfolds the importance of our choices in the twenty-first century.

1. How does the Bible describe the awesome scene of God's judgment in the heavenly courts? Daniel 7:9, 10
Complete each expression below:

      a. Thrones were _____________________________________

        Answer: put in place

        b. The Ancient of Days was _____________________________

        Answer: seated

        c. Thousands upon thousands ____________________________

        Answer: stood before Him

        d. The court was _____________________________________

        Answer: seated

        e. The books were ____________________________________

      Answer: opened

All heaven is interested in this judgment. The destiny of the entire human race will be settled forever. The honor of God's throne is at stake.

2. How universal is God's judgment? 2 Corinthians 5:10; Romans 14:12

Answer: We must all appear before the judgment seat of Christ

3. What records are kept that will provide an accurate description of our lives in the judgment? Revelation 20:12

Answer: The book of life

Millions of pieces of information can be stored in the memory of sophisticated computers. God can easily preserve our character decisions.

4. Whose names are in the book of life? Philippians 4:3; Revelation 3:5

Answer: Names of committed Christians-rest of the fellow workers he who overcomes.

When we accept Jesus we pass from spiritual death to spiritual life. Without Christ we are dead in sin. Since the "wages of sin is death" (Romans 6:23), we have no possibility of living eternally without Christ. When we come to Jesus we receive the gift of eternal life from Him, and our names are placed in the book of life.

5. What does God record in His "book of remembrance"? Malachi 3:16

Answer: Good deeds-feared the Lord and honored His name

God clearly records a faithful record of our characters. His record books reveal what we actually are. There is no pretense or make-believe with God.

6. Are our sins actually recorded before God? Jeremiah 2:22

Answer: Yes. The stain of your guilt is still before me Thine iniquity is marked before me.

7. How detailed is the judgment? How deeply does it probe into individual lives? Matthew 12:36, 37; Ecclesiastes 12:13, 14

Answer: Men will give account...for every careless word God will bring every deed into judgment

8. Will anything remain hidden from God? 1 Corinthians 4:5

Answer: He will bring to light what is hidden in darkness

9. Does God consider the circumstances of our lives in the judgment? Psalm 87:5, 6; John 9:41; Luke 12:48

Answer: Yes. The Lord will write in the register...this was born in Zion...this one was born here this one there.

God clearly records a faithful record of our characters. His record books reveal what we actually are. There is no pretense or make-believe with God.

10. Who will preside during these proceedings? John 5:22

Answer: The Son-The Father has entrusted all judgment to the Son

11. Who is our defense lawyer? 1 John 2:1

Answer: Jesus Christ, the righteous One

Jesus is both our lawyer and our judge. He stands in our behalf in the judgment. Jesus longs for us to be saved. In the judgment He is for us, not against us. He created us. He redeemed us, and now He lives for us. Hebrews 7:25 says, "Therefore He is able to save to the uttermost those who come to God through Him, since He ever lives to make intercession for them" (NKJV).

12. When Satan condemns us in the judgment, what does Jesus say to him? Zechariah 3:1, 2

Answer: The Lord rebuke you, Satan!

13. What type of clothing is Joshua wearing and what new clothing does our Lord give him? Zechariah 3:3, 4

Answer: Filthy clothes, rich garments or change of raiment

As we commit our lives to Christ, Satan condemns us. He accuses us of all the sins we have ever committed. Jesus stands in our behalf rebuking Satan. Our Savior takes away our filthy garments of sin and clothes us with the garments of His own righteousness.

14. What is God's standard in the judgment? James 2:12

Answer: The law of liberty or the law that gives freedom

We are not saved by God's law. We are saved by God's grace. In the judgment, God does not weigh our good deeds against our bad deeds. We are accepted on the basis of Christ's righteousness, not ours. When Christ accepts us, He leads us to obedience. Obedience is the evidence of a changed life. Obedience is the evidence that our faith is genuine. The basic question asked in the judgment is: "Has this person accepted the saving grace of Christ? Is this acceptance evidenced by a changed relationship to the law? Is the attitude one of obedience or rebellion?" Those saved by grace can say with the psalmist, "I delight to do Your will, O my God, and Your law is within my heart" (Psalm 40:8, NKJV). It hurts them if they hurt Jesus by breaking His law. Deep within their heart they have chosen the way of obedience, not the way of rebellion. Jesus and His law are inseparable. To willfully disobey it is to wound Him. Will you not say in your heart, "Lord, I love You. Cover my sins with Your righteousness. Forgive me of my rebellion. Take away my desire to disobey. I choose now to be Your obedient child."

 

Jesus and His law are inseparable. To willfully disobey it is to wound Him. Will you not say in your heart, “Lord, I love You. Cover my sins with Your righteousness. Forgive me of my rebellion. Take away my desire to disobey. I choose now to be Your obedient child.”

* Texts credited to NKJV are from the New King James Version. Copyright © 1979, 1980, 1982 by Thomas Nelson, Inc. Used by permission. All rights reserved.

RSS Feed Widget